logofpvn24

Nieuwsflits

Start CALCIFADE studie

Goed Nieuws van arts-onderzoeker Britt Snijders

Vanaf april 2023 gaat de CALCIFADE studie officieel van start!
In deze studie zal gekeken worden wat het effect is van het medicijn etidronaat bij patiënten met Fahr.
Etidronaat is een bekend en veilig middel wat vroeger veel werd gebruikt tegen botontkalking. In andere zeldzame verkalkingsziekten lijkt etidronaat de kalkvorming te remmen en symptomen te verlichten.
In totaal zullen 98 patiënten aan het onderzoek meedoen. De helft van de patiënten zal etidronaat krijgen, de andere helft placebo. Met behulp van loting zal worden bepaald in welke groep iemand terecht komt. Tijdens de studie weet zowel de deelnemer als onderzoeker niet in welke groep iemand is ingedeeld. In totaal zal een deelnemer 1 jaar met de studiemedicatie worden behandeld.
De onderzoekers hopen met deze studie er achter te komen of het medicijn de symptomen (zoals problemen met het denkvermogen of lopen) en de kalkvorming in de hersenen kan afremmen of verminderen.
Het onderzoek zal plaatsvinden in het UMC Utrecht onder leiding van geriater dr. Dineke Koek. Op de UMC Utrecht website is meer informatie over het onderzoek te vinden.
https://www.umcutrecht.nl/nl/wetenschappelijk-onderzoek/calcifade-studieWilt u graag meer weten of heeft u interesse in deelname? Neem dan contact op met arts-onderzoeker Britt Snijders via b.m.g.snijders@umcutrecht.nl.youtube email website 
Email Marketing Powered by MailPoet